Fly-drive Langs de natuurparken van Portugal

 1. Portugal
 2. Noord-Portugal
 3. Gerês
 • Natuurpark Alvao
 • Natuurpark Serra de Estrela
 • Natuurpark Ria Formosa
 • Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros
 • 48 foto's
 • fly-drive langs 8 natuurparken
 • geweldige variatie aan flora & fauna
 • door heel Portugal
 • passende kleinschalige hotels

Dat je in Portugal heerlijk op het strand kunt liggen is geen geheim. Dat je er bruisende steden vol historie kunt bekijken ook niet. Maar wist je dat Portugal rijk bedeeld is met schitterende natuurparken? Verspreid over het hele land vind je een keur aan beschermde gebieden met een geweldige variatie aan flora en fauna. Wij stelden een schitterende rondreis voor je samen, waarbij je in twee weke

Dagprogramma
 1. Dag 1: Vlucht naar Porto, door naar Geres (ca. 90 km)
 2. Dag 2: Nationaal Park Peneda-Geres
 3. Bekijk dagprogramma

Over Fly-drive Langs de natuurparken van Portugal

Algemeen

Dat je in Portugal heerlijk op het strand kunt liggen is geen geheim. Dat je er bruisende steden vol historie kunt bekijken ook niet. Maar wist je dat Portugal rijk bedeeld is met schitterende natuurparken? Verspreid over het hele land vind je een keur aan beschermde gebieden met een geweldige variatie aan flora en fauna. Wij stelden een schitterende rondreis voor je samen, waarbij je in twee weken tijd in of vlakbij acht van de mooiste natuurparken verblijft. En uiteraard logeer je op passende adresjes, weg van de drukte en kleinschalig, zodat je ook na 'thuiskomst' in alle rust van de dag kunt nagenieten.

Een perfecte manier om Portugal te ontdekken is met een eigen auto. Reis in je eigen tempo, maak stops waar je maar wilt en ervaar Portugal op geheel eigen wijze. De wegen in Portugal zijn goed en de bewegwijzering is over het algemeen duidelijk. Mocht het toch een keer gebeuren dat je de weg kwijt raakt, dan zal de vriendelijke en gastvrije bevolking je ongetwijfeld weer de goede kant op sturen. Wellicht met handen en voeten, maar dat is nu eenmaal een van de charmes van een ontdekkingsreis.
De afstanden die je dagelijks aflegt variëren, maar liggen meestal tussen de 150 en 200 kilometer per dag, vaak zelfs nog wat minder. Hierdoor heb je alle tijd voor spontane uitstapjes, fraaie wandelingen en onverwachte ontmoetingen. Kortom, de ideale manier om in alle rust en op je eigen ontspannen manier Portugal van dichtbij te beleven.
Je overnacht in passende hotels tijdens onze fly-drives. In sommige plaatsen en regio’s slaap je soms in een pousada of een solar of quinta.

Hoogtepunten

Nationaal Park Peneda-Geres
Douro regio
Natuurpark Alvao
Natuurpark Montesinho
Natuurpark Douro Internacional
Natuurpark Serra da Estrela
Natuurpark Serra de Sao Mamede
Alentejo
Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros
Natuurpark Sintra-Cascais
Lissabon
Natuurpark Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina
Natuurpark Ria Formosa

Vluchtinformatie

Je vliegt heen naar Porto en terug vanaf Faro.

Autohuur

Verder in het boekingsproces vind je meer informatie over de inbegrepen huurauto.
Ook kun je kiezen voor een grotere auto.

Hotels (kijk voor de beschrijvingen onder het dagprogramma)

De reis is gebaseerd op de volgende accommodaties:

Geres - Pousada Geres
Bragança - Pousada Bragança
Manteigas - Casa das Penhas Douradas
Crato - Pousada Crato
Alvados - Cooking & Nature Emotional - The Nest
Sintra - Lawrence's hotel
Monchique - hotel Central
Pechao - Quinta dos Poetas

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Dagprogramma

Activiteiten kunnen van dag wisselen op basis van beschikbaarheid.

Dagprogramma

 1. Dag 1: Vlucht naar Porto, door naar Geres (ca. 90 km)
  Bij aankomst op de luchthaven van Porto staat de huurauto voor je klaar. Vervolgens rij je naar je 1e overnachtingsadres, midden in Nationaal Park Peneda-Geres.
 2. Dag 2: Nationaal Park Peneda-Geres
  Een hele dag om te genieten van de natuurlijke pracht en praal in het natuurpark Peneda-Geres. Dit park is het enige Nationale Park van Portugal. In dit park in het noordwesten van het land vind je adembenemende landschappen met bergen en meren. Ook leven hier nog een aantal unieke diersoorten zoals de kleine wilde Garrano paarden. Trek er op uit met je huurauto of huur een mountainbike. De wandelschoenen heb je natuurlijk sowieso ingepakt.
 3. Dag 3: Geres-Douro-Bragança (ca. 220 km)
  Je kunt er natuurlijk voor kiezen om vandaag de snelste en kortste route naar Bragança te nemen, maar wij zouden dat niet doen. Als je via het noordelijke deel van de Douro regio rijdt, kom je door prachtige landschappen. Bovendien kun je dan halverwege de dag Parque Natural de Alvao bezoeken, iets boven het stadje Vila Real. Hier kronkelen riviertjes tussen hoge rotsen door en tref je spectaculaire watervallen aan, zoals de Fisgas de Ermelo. Kies je wel voor de wat snellere route, dan kun je 's middags al het natuurpark Montesinho gaan ontdekken. Een zeer gevarieerd landschap met diep in de rotsen uitgesneden rivierdalen, uitgestrekte heidevelden en eikenbossen. Je overnacht aan de rand van het natuurpark in Bragança.
 4. Dag 4: Bragança - Serra da Estrela (ca. 200 km)
  Na het ontbijt natuurpark Montesinho in. Als je dat gisteren al hebt gedaan, kun je op weg naar het Serra da Estrela gebergte langs de Spaanse grens rijden door natuurpark Douro Internacional. De diepe valleinen vormen fraaie bergpassen. Je treft hier veel aasgieren aan. Maar je zou ook een bezoek kunnen brengen aan het nabijgelegen plaatsje Vila Nova de Foz Coa. Aan de oevers van de Rio Coa werd een grote verzameling prehistorische rotstekeningen ontdekt. Het is de enige plek ter wereld waar zoveel tekeningen werden ontdekt in de open lucht, heel bijzonder.
  In de middag bereik je het letterlijke hoogtepunt van deze reis, de bergen van het natuurpark Serra da Estrela steken op een paar meter na 2000 meter de lucht in. Je overnacht op 1500 meter hoogte bij het plaatsje Manteigas.
 5. Dag 5: Serra da Estrela
  Serra da Estrela is het grootste, en zoals gezegd het hoogste, natuurpark van Portugal. Het is een indrukwekkkend gebergte met ruige rotslandschappen. De steile berghellingen en de meren nodigen uit tot allerlei sportieve activiteiten. Wandelen, fietsen, kanoën en bergbeklimmen zijn de meest voor de hand liggende. Rij heerlijk rond met je huurauto en bezoek leuke bergdorpjes, zoals het fotogenieke Piodao. Je overnacht nog een nacht in Manteigas.
 6. Dag 6: Serra da Estrela - Crato (ca. 200 km)
  Vandaag daal je af naar het zuiden en rij je de authentieke Alentejo regio binnen. Een vlak gebied vol landbouwgrond met verstilde witte dorpjes en omzoomd door kurkeiken en olijfbomen. Maar dat geldt niet voor natuurpark Serra de Sao Mamede. Hier vind je een verrassend stuk Alentejo: hoog in plaats van vlak en groen in plaats van droog. Je hebt hier vanaf het hoogste punt (ruim 1000 meter) een geweldig uitzicht over de omgeving, tot in Spanje. In het park zijn een aantal fraaie wandelroutes uitgezet. Je overnacht in het nabijgelegen stadje Crato, waar je overnacht in een van de mooiste pousadas van het land. Dit heel bijzondere overnachtingsadres was vroeger achtereenvolgens een paleis, een klooster en een kasteel. Een belevenis op zich.
 7. Dag 7: Serra de Sao Mamede, Alentejo
  Natuurlijk kun je ook vandaag de natuur van het park intrekken, maar je zou vandaag ook kunnen benutten om wat van het culturele en historische Portugese erfgoed te gaan bewonderen. Middeleeuwse stadjes als Castelo de Vide, Alegrete en Marvao zelf zijn een aanrader. De belangrjkste stad is Portalegre, waar door de vele prachtige gebouwen een aristocratische sfeer heerst. Of rij wat zuidelijker naar Elvas, waar de kilometerslange vestingwal en het enorme aquaduct het omrijden meer dan waard maken. Vergeet tenslotte vanavond niet om te genieten van al het goede dat de keuken van de Alentejo heeft te bieden.
 8. Dag 8: Crato-Alvados (ca. 150 km)
  Vandaag steek je over naar de westkust. Op je gemak bereik je in de middag het prachtige natuurpark Serras de Aire e Candeeiros. In dit ruige en fraai begroeide gebied kun je geweldig wandelen en fietsen. Het massieve kalkgebergte hier is bezaaid met grotten en spelonken. Een aantal is toegankelijk voor bezoekers. Als je niet bang bent voor vleermuizen een absolute 'must'.
  Je slaapt in een bijzonder hotel midden in de natuur bij het dorpje Alvados.
 9. Dag 9: Serras de Aire e Candeeiros
  Het hotel waar je verblijft verhuurt (electrische) fietsen en mountainbikes en biedt allerlei fiets- en wandelroutes door het prachtige gebied aan. Onze tip: laat de auto vandaag een keertje staan en trek er op een andere manier op uit. En 's avonds een kookworkshop? Leuk, je eigen diner bereiden.
 10. Dag 10: Alvados-Lissabon-Sintra (ca. 120 km)
  Na het ontbijt richting Lissabon. De keus is aan jou: direct richting Sintra of een dagje Lissabon? Nu je er toch bent misschien wel leuk als afwisseling. Lissabon is een heerlijke authentieke stad. Bruisend, maar tegelijk toch heel relaxed.
  Er is zoveel te zien. Slenter heerlijk door de stad en laat je verbazen door alles wat je ziet. En natuurlijk even een ritje met het oude trammetje 28 de heuvel op naar het Castelo Sao Jorge voor een fabelachtig uitzicht.
  Na je 'citytrip' rij je in een half uurtje naar Sintra.
 11. Dag 11 Natuurpark Sintra-Cascais
  Een fraai begroeid en ruig bergachtig landschap grenst hier aan de Atlantische Oceaan. De meest spectaculaire plek is Cabo da Roca. De verticale kliffen steken soms wel meer dan 100 meter uit boven de zee en hier houdt het land letterlijk op. Geniet van het grandioze vergezicht. Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken, op eigen gelegenheid of via een uitgezette route.
  Maar natuurlijk ga je ook een bezoek brengen aan het Palacio Nacional da Pena, wat zo rechtstreeks uit de Efteling lijkt te zijn weggelopen.
 12. Dag 12: Costa Vientina (ca. 275 km)
  Op tijd op, er wacht een wat langere reisdag. De eerste 100 kilometer pak je de snelweg, om daarna af te slaan richting de kust. Zo rij je vervolgens een uurtje verder vanaf de noordkant het langgerekte Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina binnen. Dit park strekt zich zo'n 100 kilometer uit langs de kust. Het is de best behouden originele kuststrook van Europa met een unieke flora en fauna.
  Het landschap wordt vooral gekenmerkt door steile kliffen in velerlei kleuren. Er leven een aantal bijzondere dieren, zoals de visarend en de otter. Meest opmerkelijk zijn de vele ooievaars, die hier, als enige plek ter wereld, hun nest bouwen tussen de zeerotsen.
  De stranden hier zijn talrijk en onbedorven, want onontdekt door het massatoerisme. Houden zo! Ze liggen aan de riviermondingen of goed verstopt tussen de steile kliffen.
  Je overnacht na een prachtige dag in het kuuroord Monchique in de beboste heuvels in het achterland van de Costa Vicentina en de Algarve.
 13. Dag 13: Monchique - Pechao (ca. 125 km)
  Op je gemak rij je de Algarve binnen. Misschien eerst nog even een klein stukje terug via het meest zuidwestelijke puntje van Europa, Cabo de Sao Vicente bij Sagres. Rij verder door het groene achterland of ga heerlijk lunchen aan zee. Onderweg misschien toch nog even ergens een uurtje strand meepakken? In de middag kom je aan op je laatste overnachtingsadres in het binnenland achter Faro en vlakbij natuurpark Ria Formosa.
 14. Dag 14: Ria Formosa
  Natuurpark Ria Formosa is een labyrinth van eilandjes, lagunes, stranden, kanalen, uiterwaarden en zandbanken, over zo'n 60 km lengte voor de kust van de Algarve, grofweg tussen Faro en Tavira.
  De verschillende ecosystemen hebben gezorgd voor een zeer gevarieerde fauna, waaronder talrijke vogelsoorten, zoals flamingo's. Onder water tref je hier de grootste kolonie zeepaardjes ter wereld aan.
  Pak een bootje en laat je rondvaren door dit fascinerende gebied. Neem wel je zwemkleding en je handdoek mee voor een uurtje op een van de vele strandjes.
 15. Dag 15: Terugvlucht vanaf Faro
  Je levert je huurauto in op de luchthaven van Faro en vliegt weer terug naar huis.

Hotel overzicht


Locatie

Toon de kaart

Anderen bekeken ook