Proef Emilia Romagna
- Italië
- Emilia Romagna
- Bologna
Over Proef Emilia Romagna
Algemeen
Deze prachtige culinaire rondreis door Emilia Romagna brengt je langs dé gastronomische hoogtepunten van deze regio. Je brengt een bezoek aan Parma voor de échte Parmaham, Parmezaanse kaas en lokale wijnen; je ontdekt gastronomisch Bologna in de oude culinaire wijk Quadrilatero met de vele osteria’s. In Modena breng je een bezoek aan het Pavarottimuseum, en vlakbij Forlì leer je in een demo kookles hoe je het beroemde brood ‘piadina’ bereidt. Ook een bezoek aan Ravenna mag natuurlijk niet ontbreken met haar zeer rijke historie en prachtige mozaïeken. Geniet van culinair Emilia Romagna en leer gastronomisch Italië nog beter kennen!
Hoogtepunten
• Parma voor Parmezaanse kaas, ham en wijn
• Quadrilatero in Bologna
• Balsamico in Modena
• Eataly Bologna
• Historisch Ravenna
• Quadrilatero in Bologna
• Balsamico in Modena
• Eataly Bologna
• Historisch Ravenna
Hotels
Je verblijft op basis van logies en ontbijt in 4-sterrenhotels of agriturismi, afhankelijk van je keuze. Hieronder een voorbeeld van accommodaties of gelijkwaardig waar je kunt verblijven tijdens de reis. De exacte hotellijst ontvang je circa 14 dagen voor vertrek.
4*:
Omgeving Parma: Hotel du Parc
Omgeving Bologna: Hotel Aemilia
Agriturismo's:
Omgeving Parma: Casa Lanzarotti
Omgeving Bologna: Il Cavicchio
4*:
Omgeving Parma: Hotel du Parc
Omgeving Bologna: Hotel Aemilia
Agriturismo's:
Omgeving Parma: Casa Lanzarotti
Omgeving Bologna: Il Cavicchio
Wist je dat Parma naast een pastamuseum ook een tomatenmuseum heeft?
Dagprogramma
Activiteiten kunnen van dag wisselen op basis van beschikbaarheid.
Dagprogramma
-
Dag 1: Aankomst in Parma
Aankomst in de omgeving van Parma, inchecken hotel Parma en diner op eigen gelegenheid.
-
Dag 2: Tussen Parmezaanse kaas, Parmaham en Lambruscowijn
In de ochtend ga je naar een zuivelfabriek waar je het hele proces van de Parmezaanse kaas volgt. Daarna volgt uiteraard een proeverij van Parmigiano. Hierna ga je naar een wijnhuis voor een proeverij van Salame Felino, Culatello di Zibello en een aantal lokale wijnen. Vervolgens ga je door naar de fabriek waar je de meest beroemde ham ter wereld proeft: de Parmaham. Daarna ga je terug naar Parma waar je even door het centrum kunt wandelen en het Farnese theater, de kathedraal en de Baptist kerk een bezoekje kunt brengen. Overnachting in Parma omgeving.
-
Dag 3: Modena en omgeving, Aceto Balsamico en Pavarotti of Ferrari?
Na je ontbijt ga je richting Modena. Hier kun je het Pavarottimuseum bezoeken met kostuums, foto’s en herinneringen aan de beroemde operazanger, of ga je toch liever naar het Ferrarimuseum? Daarna heb je vrije tijd om het centrum van Modena te bezoeken. In de middag breng je een bezoekje aan een ‘Acetaia’, een producent van Balsamico azijn. Natuurlijk moet je die ook even proeven. Vervolgens door naar Bologna voor de overnachting daar.
-
Dag 4: Bologna, Quadrilatero, dé culinaire wijk van Bologna
Vandaag zul je aan de slag moeten in je beste Italiaans! Na het ontbijt loop je door het historisch centrum van Bologna over de markt van de Quadrilatero. Als je hier wat salami, brood en kaas wil kopen voor je lunch zul je je in het Italiaans moeten redden…In deze oude wijk kun je terecht voor verse vis, de mooiste pasta’s en goede kazen. Deze buurt is zeker ook gezellig aan het einde van de middag in een van de vele osteria’s waar je een hapje proeft met een goed glas wijn. Ga zeker ook door de rest van het centrum van Bologna met de vele piazza’s, nauwe straatjes, kerken en de universiteit. Bologna is een heerlijke, levendige stad om te ontdekken. ’s Avonds overnacht je in Bologna (omgeving).
-
Dag 5: Demo cooking class “Piadina” in de Romagna
Na het ontbijt ga je richting Forlimpopoli, in het hart van de Romagna. Piadina is het brood van deze regio; het wordt gemaakt met zachte meel, water, zout en varkensvet… Iedereen in de regio Romagna eet dagelijks Piadina brood. Het is ook een heel populaire ‘street food’ geworden. Je krijgt een historische introductie over het brood van Romagna en informatie over de ingrediënten. Je krijgt uitgelegd hoe je het deeg kan maken en bakken. Uiteraard wordt de Piadina daarna geproefd met Squaquerone di Romagna DOP (een lokale frisse kaas). Overnachting in Bologna (omgeving).
-
Dag 6: Mozaïek in Ravenna
Ravenna is in de gehele geschiedenis vóór de eenwording van Italië een erg belangrijke stad geweest; zo was Ravenna de hoofdstad van het westers Romeinse rijk en hoofdstad van het Ostrogothische rijk. Dankzij de rijke en oude historie heeft Ravenna vele historische gebouwen en meerdere UNESCO werelderfgoed monumenten. De Byzantijnse architectuur en de vele mozaieken zijn een van de best bewaarde herinneringen aan deze periode. In het centrum kun je meerdere kerken en basilieken bezoeken, evenals de indrukwekkende pleinen. Ook de graftombe van de legendarische schrijver Dante Alighieri is hier te bezoeken. Terug naar Bologna voor de overnachting.
-
Dag 7:Vrije dag in Bologna
Vandaag heb je nog een dag de tijd om de leuke stad Bologna te verkennen. Sluit de dag af met één van de heerlijke lokale gerechten als lasagna, tortellini of mortadella. Overnachting weer in Bologna (omgeving).
-
Dag 8: Vertrek vanaf Bologna
Vandaag ben je alweer aan het einde gekomen van je culinaire ontdekkingstocht door het prachtige Emilia Romagna, na je ontbijt begin je aan je terugreis. Arrivederci!