Privé wandelreis Puglia, wandelen tussen trulli, Matera en Barok

 1. Italië
 2. Apulië
 3. Alberobello
 • oude stad van matera
 • Wijngaarden in Alberobello
 • kaartje wandelvakantie wandelen tussen trulli, matera en barok
 • oude barok paleizen in Lecce
 • trulli in alberobello
 • 28 foto's
 • 8-daagse individuele wandelvakantie
 • Puglia én Basilicata
 • UNESCO-stad Matera
 • Proeverij in een trullo in Alberobello
 • Prachtig natuurpark Dune Costiere
 • Locorotondo, Ostuni en Otranto
 • Barok in Lecce

Deze unieke wandeltocht in Puglia gaat door de oude streken van Otranto en Bari en gaat ongemerkt de grens over naar Basilicata. Je bezoekt en overnacht in de mooiste plaatsjes in Zuid Italië: Matera, Alberobello, Ostuni en Lecce en komt langs de mooiste wegen van de regio, twee UNESCO-steden (Matera en Alberobello), en de meest representatieve steden van de zuidelijke Barok, zoals Lecce en Martin

Dagprogramma
 1. Dag 1: Welkom in Matera, de stad van de grotwoningen
 2. Dag 2: Matera en het park van de grotkerken (12km, +340m -350m)
 3. Bekijk dagprogramma

Over Privé wandelreis Puglia, wandelen tussen trulli, Matera en Barok

Algemeen

Deze unieke wandeltocht in Puglia gaat door de oude streken van Otranto en Bari en gaat ongemerkt de grens over naar Basilicata. Je bezoekt en overnacht in de mooiste plaatsjes in Zuid Italië: Matera, Alberobello, Ostuni en Lecce en komt langs de mooiste wegen van de regio, twee UNESCO-steden (Matera en Alberobello), en de meest representatieve steden van de zuidelijke Barok, zoals Lecce en Martina Franca. De wandelroute is goed te doen voor onervaren wandelaars en geeft je voldoende ruimte voor rust en bezoekjes aan de bezienswaardigheden. De laatste dagen heerlijke verkoeling aan de prachtige kust in het meest oostelijke puntje van Italië, net ten zuiden van Otranto waar de zon het eerste opkomt…

Hoogtepunten

Matera
Alberobello
Locorotondo
Ostuni
Otranto
Lecce

Hotels

Je verblijft op basis van logies en ontbijt in 3- of 4-sterrenhotels, afhankelijk van je keuze. Hieronder een voorbeeld van accommodaties of gelijkwaardig waar je kunt verblijven tijdens de reis.

3*:
2 nachten Matera - Alma Camera B&B
2 nachten Alberobello - Hotel Santo’Antonio
1 nacht Ostuni - I 7 archi
2 nachten Lecce - B&B La Bella Lecce

4*:
2 nachten Matera - Hotel Il Belvedere (comfort kamer) of Hotel Sassi (junior suite)
2 nachten Alberobello - Trullidea (mirabile trullo)
1 nacht Ostuni - Hotel La Terra
2 nachten Lecce - Arco Vecchio B&B of Palazzo Bignami

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.


Dagprogramma

Activiteiten kunnen van dag wisselen op basis van beschikbaarheid.

Dagprogramma

 1. Dag 1: Welkom in Matera, de stad van de grotwoningen
  Je landt op het vliegveld van Bari en hebt een transfer naar Matera. Inchecken in het hotel en verbaas je over deze unieke stad van de ‘sassi’, grotwoningen. Matera was ooit het decor voor de film 'The Passion' met Mel Gibson en ook bekend van de laatste James Bond film 'No time to die'. Matera is ook beroemd vanwege haar brood, dat per familie een eigen stempel kreeg.
 2. Dag 2: Matera en het park van de grotkerken (12km, +340m -350m)
  Na een uitgebreid ontbijt start je je wandelvakantie in Puglia en Matera. Bergop- en afwaarts kom je bij Murgia Timone, in het natuurpark Chiese Rupestri van Matera. Vandaag gaat de route langs een betoverend panoramisch pad, met rijke natuur, prachtige uitzichten over de stad Matera en langs fresco’s en ‘grotkerken’. Een deel van de route is helaas afgesloten, waardoor je een korte transfer hebt van Murgia Park naar het centrale plein Piazza Vittorio Veneto. (Naar verwachting is deze in 2024 weer geopend en is een transfer dan niet meer nodig). Na de wandeling raden we je aan om een bezoekje te brengen aan Casa Noha, waar je meer leert van de geschiedenis van de grotten en waar in de ruimtes via een korte video een heldere uitleg wordt gegeven over de evolutie van de sassi door de jaren heen.
 3. Dag 3: Van Matera naar Alberobello via Locorotondo (14 km, +140m/-110m)
  Privétransfer naar de Valle d’Itria, een gebied dat probeert de juiste balans te houden tussen mens en natuur, met name door instandhouding van de architectuur en ambachten. De wandelroute van Matera naar Otranto gaat door het hart van Puglia, waar de steden Martina Franca, Locorotondo en Cisternino de laatste zijn van het Murgia-plateau dat grenst aan Salento. Het pad leidt je vandaag naar Locorotondo waarbij je over de acquadotto Pugliese, het langste aquaduct in Europa, komt. In Locorotondo (letterlijk ronde plaats) breng je een bezoekje aan het historisch centrum, gemaakt van concentrische lanen en huizen met ongebruikelijk lage daken, de ‘cummerse’. Terug naar Alberobello met de trein of bus: hier verblijf je de volgende 2 nachten.
 4. Dag 4: Van Alberobello naar Martina Franca (17 km, +130m/-100m)
  Vandaag start je vanaf Alberobello zuidwaards langs landelijke wegen en korte stukjes met lichte heuvels. Een van de mooiste uitzichten van de natuur heb je bij Bosco Selva, het ‘groene hart’ van het gebied en een zeldzaam voorbeeld van eikenbos dat ooit het hele gebied bedekte. Verder door naar Martina Franca, tussen de hoge stenen muren die typisch zijn voor dit gebied en de brede weiden die de oude trulli behouden. Je klimt naar de Monte San Martino voor een bezoekje aan deze elegante oude stad, een prachtig voorbeeld van barokke kunst uit Puglia. Met het openbaar vervoer keer je terug naar Alberobello voor je overnachting (trein of bus).
 5. Dag 5: Van Alberobello naar Ostuni (12 km, +160m/-70m)
  Vanuit de hoofdstad van de trulli bereik je per privétransfer een ‘Masseria’, een oude boerderij in het natuurpark Dune Costiere. Wandel door velden en gewassen: hier is de grond rijk en vruchtbaar, elk seizoen geeft een ongelooflijke verscheidenheid aan fruit en landschappen. Na een korte pauze in een kleine familieboerderij omringd door al deze natuur, ga je verder de heuvels op, door het bos, langzaam klimmend naar het witte Ostuni en haar oude binnenstad op de heuveltop. Je kunt hier ook een omweg maken naar het heiligdom van San Biagio, een bijna verborgen rotsnederzetting uit de middeleeuwen. Indrukwekkend, maar weinig bewaard gebleven; elk jaar op 3 februari is dit een bedevaartsoord om de patroonheilige van de stad Ostuni te eren. Je komt ook langs het archeologisch park van Santa Maria di Agnano, waarin bewijs te zien is van menselijke aanwezigheid in het gebied uit het Paleolithicium tijdperk. Overnachting in Ostuni.
 6. Dag 6: Ostuni en het natuurpark Dune Costiere (2023: 7 km, +10m/-140m / 2024: )14 km, +10/-220m)
  Programma 2023:
  Vandaag een korte route, voornamelijk over onverharde wegen bergafwaarts naar de zee en naar het regionaal natuurpark Dune Costiere. Dit beschermde gebied tussen Ostuni en Fasano, met zijn talrijke natuurlijke habitats, oude olijfgaarden, historische masseriaboerderijen en ondergrondse oliemolens, ontwikkelt een belangrijke rol in de bescherming van de cultuur en relevante duurzame economische ontwikkeling. In een oude boerderij proef je de extra-vergine olijfolie, bezoek je de ondergrondse oliemolen die vermoedelijk dateert uit de Romeinse tijd, het privémuseum, de kleine 18e-eeuwse kerk met zijn altaar gemaakt van een witte Lecce-steen. Hier wachten de olijfbomen om op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te worden geplaatst en je zult ontdekken waarom.
  Vervolgens een privétransfer naar Lecce. Na het inchecken heb je tijd voor een eerste bezoekje aan deze hoofdstad van ‘Salento-Barok’. Hier verblijf je de laatste twee nachten van deze toegankelijke wandeltocht in Puglia en Matera.

  Programma 2024:
  Vandaag gaat de route voornamelijk over onverharde wegen bergafwaarts naar de zee en naar het regionaal natuurpark Dune Costiere. Dit beschermde gebied tussen Ostuni en Fasano, met zijn talrijke natuurlijke habitats, oude olijfgaarden, historische masseriaboerderijen en ondergrondse oliemolens, ontwikkelt een belangrijke rol in de bescherming van de cultuur en relevante duurzame economische ontwikkeling. Vanaf hier wandel jev erder naar Lido Morelli.
  Vervolgens een privétransfer naar Lecce. Na het inchecken heb je tijd voor een eerste bezoekje aan deze hoofdstad van ‘Salento-Barok’. Hier verblijf je de laatste twee nachten van deze toegankelijke wandeltocht in Puglia en Matera.
 7. Dag 7: Van Lecce naar Otranto (8 km, +80m/-80m)
  Na het ontbijt ga je met de trein of openbare bus naar Otranto. Je brengt de dag door in en rond de meest oostelijke stad van Italië, altijd een schakel geweest tussen oost en west. Langs de kust zijn er onverwachte ontdekkingen en ongerepte landschappen totdat je het meest oostelijke puntje van Italië ziet: de fascinerende Kaap van Otranto. Hier scheiden de stromingen van de twee zeeën, Adriatische en Ionische, zich en komen samen in een ongelooflijk landschap. Je gaat terug naar Otranto, maar eerst neem je een indrukwekkende omweg naar de, nu beroemde, verlaten bauxietgroeve van de ‘Laghetto di Bauxite’ voor een adembenemende foto met prachtige kleuren. Voordat je terugkeert naar Lecce (weer met het openbaar vervoer), raden we aan om de resterende tijd door te brengen voor een bezoek aan Otranto, de kathedraal met het indrukwekkende mozaïek van Pantaleone en het kasteel.
 8. Dag 8: Terugvlucht vanaf Bari
  Hopelijk nog even de tijd om Lecce te bekijken! Afhankelijk van je vluchttijd vlieg je vandaag terug vanaf Bari. Je hebt een transfer van Lecce naar het vliegveld. Kijk terug op een fantastische wandeltocht door verrassend Puglia!

Locatie

Toon de kaart

Anderen bekeken ook