De smaak van Jeruzalem 5 dagen

 • Jeruzalem
 • Jeruzalem
 • Jeruzalem
 • jaffa poort, jeruzalem israel.jpg
 • Jeruzalem
 • 12 foto's
 • 4 nachten in Jeruzalem
 • bijzondere tours/excursies
 • de oude stad
 • proef de lokale markt
 • shabbat experience bij locals thuis
 • zie het leven van alledag van de orthodoxe joden

De stad Jeruzalem is één van de meest fascinerende en tot de verbeelding sprekende steden ter wereld. De stad kent een roerige geschiedenis van duizenden jaren, een geschiedenis die tot op de dag van vandaag nog wordt geschreven. In elk geval zul je diep onder de indruk weer thuis komen. Natuurlijk zijn er de talloze religieuze bezienswaardigheden, maar ook om te ervaren hoe vier wijken met een ze

Over De smaak van Jeruzalem 5 dagen

Algemeen

De stad Jeruzalem is één van de meest fascinerende en tot de verbeelding sprekende steden ter wereld. De stad kent een roerige geschiedenis van duizenden jaren, een geschiedenis die tot op de dag van vandaag nog wordt geschreven. In elk geval zul je diep onder de indruk weer thuis komen. Natuurlijk zijn er de talloze religieuze bezienswaardigheden, maar ook om te ervaren hoe vier wijken met een zeer uiteenlopende bevolking zijn samengesmolten, is heel bijzonder. Uiteraard mag een bezoek aan het holocaust museum Yad Vashem ook niet ontbreken; over diepe indruk gesproken ….. Verwonder jezelf over de orthodoxe Joden bij de Klaagmuur en beklim de Tempelberg voor een mooi uitzicht over Jeruzalem. Slenter door de zinderende bazaars waar marktkooplui je voortdurend verleiden om even in hun winkeltje te kijken. Waar kakelende kippen en kitscherige sieraden je aandacht vragen. Hier proef je hete muntthee, elders weer die sappige pruimen. En terwijl de muezzins oproepen tot het middaggebed duik je nog één keer zo’n minuscuul winkeltje in. Geniet van de drukke marktjes waar je de heerlijkste locale gerechten kunt proeven.
's Avonds zijn de smalle straatjes in de Arabische wijk feeëriek verlicht en waan je je in een ander land. Overal kun je vers geperste vruchtensappen krijgen en de kooplui bieden je graag een kopje thee aan. Pak een terrasje op het gezellige Ben Yehuda of duik een van de trendy clubs is. Want Jeruzalem is bepaald meer dan alleen oude geschiedenis.

Wij hebben een aantal bijzondere 5-daagse city-trips voor je samengesteld, waarbij je tijdens een aantal begeleide tours en activiteiten kunt ‘proeven’ van het historische en het moderne Jeruzalem.
De uitgebreide beschrijving van de genoemde tours vind je onder de dagprogramma’s op deze pagina.

Pakket JER5A

Vertrek wekelijks op donderdag

Dag 1: Aankomst op de luchthaven Ben Gurion. Op eigen gelegenheid naar hotel Legacy (of gelijkwaardig) in Jeruzalem.

Dag 2: Overdag ruim de tijd voor een eerste kennismaking met deze fascinerende stad. Aan het begin van de avond schuif je aan bij locals thuis voor de “Shabbat Experience’.

Dag 3: In de ochtend de halve dagtour Jeruzalem. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 4: Deze dag mag je overdag zelf invullen. Je bezoekt in elk geval de Machane Yehuda markt wanneer het jou schikt met je Machane Yehuda Bitecard. Daarnaast heb je dus ruim de tijd voor een verdere ontdekking van de stad op eigen gelegenheid.

Dag 5: Afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht kun je vandaag nog heerlijk van de stad genieten. Je vertrekt weer vanaf Ben Gurion airport in Tel Aviv terug naar huis.

Pakket JER5B

Vertrek wekelijks op woensdag

Dag 1: Aankomst op de luchthaven Ben Gurion. Op eigen gelegenheid naar hotel Legacy (of gelijkwaardig) in Jeruzalem.

Dag 2: Deze dag mag je overdag zelf invullen met een ontdekking van deze bruisende wereldstad. Aan het eind van de middag start de Hummus workshop, waarbij je na afloop geniet van je zelf bereide diner met pita en hummus.

Dag 3: Vandaag bezoek je de Machane Yehuda markt wanneer het jou schikt met je Machane Yehuda Bitecard. Daarnaast heb je dus ruim de tijd voor een verdere ontdekking van de stad op eigen gelegenheid. 's Avonds op stap voor de Jeruzalem Pub Tour. Zo zie je de heilige stad ook eens van een compleet andere kant.

Dag 4: In de ochtend de halve dagtour door de oude stad van Jeruzalem. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 5: Afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht kun je vandaag nog heerlijk van de stad genieten. Je vertrekt weer vanaf Ben Gurion airport in Tel Aviv terug naar huis.

Jeruzalem - halve dag tour

Geniet van het uitzicht over Jeruzalem, vanaf de Scopus berg. Kerken, minaretten, torenspitsen, de Rotskoepel en de muren van de oude stad. Daarna staat de tuin of hof van Getsemane op het programma, de Kerk van alle Naties en de Kidron vallei, waar veel belangrijke bijbelse gebeurtenissen plaatsvonden. Je bezoekt de Joodse wijk en de Cardo, de belangrijkste straat uit de geschiedenis van Jeruzalem. Je stopt bij de Klaagmuur, waar je een wensbriefje tussen de voegen van de stenen kunt schuiven. Je loopt een stuk over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk, volgens de overlevering is de kerk gebouwd op de plek waar Christus zowel gekruisigd, begraven en opgestaan zou zijn. Breng een bezoekje aan de oude bazaar en misschien vind je een leuke souvenir.

Wat kun je verwachten ?
Bezoek aan de Byzantijnse Cardo
De Christelijke wijk
De Heilig Grafkerk
De Joodse wijk
De Scopus berg
De Islamitische wijk
De Via Dolorosa
De Klaagmuur

Goed om te weten
Vertrek van deze tour is dagelijks om ca. 08.00 uur.
Hou rekening met een flinke wandeling.
De tour eindigt om ca. 13.00 uur in de oude stad bij de Jaffa Gate, je gaat op eigen gelegenheid terug naar je hotel.

Machane Yehuda markt

Machane Yehuda is lang het kloppend hart geweest binnen de markt scene in Jeruzalem, waar de inwoners deze markt meestal ‘Shuk’ noemen, dé plek waar fruit en groente verkopers samenkomen, maar ook speciaal zaakjes, kleding en specerijen kraampjes. Hier kijk je niet alleen je ogen uit, maar ook je neus maakt overuren door alle exotische geuren van de specerijen en kruiden. Machane Yehuda is meer dan alleen een markt, het is tegelijkertijd een van de meest traditionele als een van de meest moderne en innovatieve plekken van Jeruzalem.

Wil je deze markt individueel ontdekken maar wel het gemak ervaren van de ‘proefkaart’, waarmee je 6 verschillende lokale producten kunt proeven en zo op een snelle manier de culinaire specialiteiten van Jeruzalem leert kennen. De markt is dagelijks geopend m.u.v. zaterdag.

Nieuw: we hebben nu ook een audio gids, die je eenvoudig met een headset op je mobiele telefoon kunt afspelen. Op de audio gids, hoor je de geheimen van de markt, zodat je wandeling nog afwisselender wordt.

Shabbat Experience

De Shabbat is de wekelijkse rustdag in het jodendom, die ingaat op vrijdagavond na zonsondergang en duurt tot zaterdagavond. Op deze 7e dag van de joodse week, mag er geen arbeid verricht worden, ook koken is niet toegestaan. De Shabbat wordt gevierd met een feestelijke maaltijd die vooraf bereid is. Men begint de Shabbat, door minimaal 2 kaarsen aan te steken, men bezoekt de synagoge en aan het einde van de dienst wenst men elkaar Shabbat sjalom. Daarna begint bij terugkeer thuis, de Shabbat maaltijd, die vaak gepaard gaat met een aantal rituelen, zo worden er liederen gezongen, het brood wordt gebroken en verdeeld en een beker wijn gaat rond en ieder neemt een slokje. Daarna begint de uitgebreide feestelijke maaltijd, een maaltijd waar velen zich de hele week al op verheugen.

Met deze tour (uiteraard alleen op vrijdag) krijg je de gelegenheid om bij een lokaal gastgezin in hartje Jeruzalem, de Shabbat viering mee te maken. Je ontvangt een informatieve introductie van Shabbat tijdens een heerlijk 5-gangen diner.

Jeruzalem Pub Tour

Leer de ‘andere kant’ van Jeruzalem kennen, misschien niet verwacht, maar Jeruzalem heeft een groot aantal levendige pubs, bars en clubs, die vaak gemist worden tijdens een bezoek aan deze bijzondere stad.
Beleef tijdens deze tour, het gevarieerde nachtleven van Jeruzalem. We wandelen door straten en steegjes, waar de locals genieten van muziek, dans en natuurlijk een glaasje alcohol. Je ontmoet nieuwe mensen, krijgt gratis shots, een VIP entree bij een club en een welkomstdrankje in de te bezoeken locatie, maar vooral; veel plezier en gezelligheid.

Wat kun je verwachten
Een unieke tour waar je een kijkje neemt in het nachtleven van Jeruzalem
Je bezoekt pubs, clubs en bars
Maak een praatje met de ‘locals’ of maak indruk met je dans bewegingen
Ontmoet andere reizigers in een relaxte omgeving
Goed om te weten
De pub tour wordt op woensdag en zaterdag gehouden en begint om 21.00 uur in de bar van het Abraham Hostel. De tour eindigt rond middernacht. Neem je paspoort/ID mee, want er mag alleen alcohol geschonken worden als je ouder dan 18 jaar bent.
Neem een jasje of vest mee, voor koudere avonden (winter)
Inclusief
Begeleiding van een lokale gids
Gratis shotjes
VIP entree, zodat je lange wachtrijen bij de club kunt vermijden
Drankje in de te bezoeken bars
Exclusief
Overige drankjes en maaltijden

Hummus Workshop

Als je wel eens het Midden Oosten bezocht hebt, dan weet je ook dat je hier heerlijk culinair kunt genieten. Vooral de humus valt bij de meeste bezoekers erg in de smaak. Wist je ook dat humus gemakkelijk zelf te maken, gezond en vegetarisch is? Wil je ook graag je eigen humus maken?
Dan heb je geluk! We bieden je een speciale humus workshop, waar je alle fijne kneepjes leert en thuis de show kunt stelen bij vrienden en familie als je de traditionele humus op tafel zet.

In de lounge/bar van het hostel worden alle ingrediënten klaar gezet en kun je samen met de andere deelnemers leren hoe je de beste humus maakt. Je gebruikt alleen maar lokale producten en de humus specialist neemt je stap voor stap mee in het bereiden maar ook hoe je eenvoudig je eigen signatuur aan de humus kunt geven.
Na afloop gaan we natuurlijk van elkaar proeven met heerlijk warm pita brood. Beleef deze unieke ervaring die je zelf het basis recept van de Midden Oosten keuken leert maken
Wat kun je verwachten?
We verzamelen in de lounge van het Abraham hostel
Kijk en probeer de beste humus te maken van lokale ingrediënten
Geniet samen na afloop van een heerlijke maaltijd van humus en warm pita brood
Goed om te weten
17.30 uur - Verzamel op dinsdag en donderdag in de lobby van het Jerusalem Abraham hostel aan het Davidka plein.
Geniet van een heerlijke humus maaltijd in een leuke sociale omgeving
Helaas kunnen we geen dieet wensen accepteren, zoals gluten/lactose intolerantie of religieuze restricties zoals kosher/halal. Deze tour is niet geschikt voor deelnemers met een allergie voor sesam.

Inclusief
Kookles van een humus specialist
Genieten van je zelf bereide vegetarische humus maaltijd met warm pita brood
Shotje Arak (lokale alcohol)

Vluchtinformatie

Je vliegt naar Tel Aviv en v.v.

Hotel

Je verblijft in Jeruzalem in hotel Legacy (of gelijkwaardig).
Hotel Legacy is een intiem en bijzonder smaakvol ingericht hotel en volledig gerenoveerd. Door het kleinschalige karakter (slechts 50 kamers), biedt het hotel een zeer persoonlijke service. Het restaurant bevindt zich op de bovenste etage van het hotel, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de stad. De toegang tot de oude stad (de Damascuspoort) vind je op ca. 500 meter, het moderne centrum ligt op ca. 900 meter.

Anderen bekeken ook