First minute of Last Minute? Wat is nu écht het goedkoopst?

15 januari 2024 - Iedere keer weer wikken en wegen, je laten overtuigen door verhalen van anderen en toch opnieuw beginnen twijfelen… Doe je er goed aan om vroeg te boeken of wacht je beter nog wat af? Het hangt er een beetje vanaf… Reisbureauketen Neckermann verzamelde enkele tips om te ontdekken of je het meeste voordeel haalt uit een First Minute of een Last Minute boeking.  

 

Ik weet wat ik wil 

Als je weet waar je heen wilt voor je vliegvakantie of je een hele waslijst met wensen en verwachtingen hebt klaarliggen, boek dan vroeg. Enkel zo ben je zeker van beschikbaarheid  voor de vakantie die jij in gedachte hebt. Al je verwachtingen worden ingelost en je geniet bovendien van de grootste vroegboekkortingen. Je kan dus zorgeloos beginnen plannen en aftellen naar die welverdiende vakantie. En wat is er leuker dan dat tijdens de koude winterdagen?  

 

Ik ben flexibel 

Heb je verschillende vertrekmogelijkheden en helemaal geen verwachtingen qua bestemming of hotel? Ga voor een last minute boeking! Zit je wat krap qua vertrekdata? Dan heeft het zeker geen zin om tot de laatste minuut te wachten. Wat is de kans dat er net die dag nog iets vrij is? 

 

Ik ga met de auto op vakantie 

Je hebt dan wel geen vliegtuigstoel nodig, toch gelden hier ook de bovenstaande regels. Komt er ook nog eens bij dat autovakanties tijdens de grote vakantie vaak enkel aangeboden worden van zaterdag tot zaterdag door de hoteliers. Ben je flexibel qua vertrekdata, hecht je geen belang aan de te rijden afstand en maakt het je niet uit of je overnacht in een hotel, een caravan, tent of vakantiewoning? Dan doe je je waarschijnlijk minder voordeel door als eerste te boeken. Wacht gerust op een interessant koopje tijdens de last minute periode. 

 

Ik reis met kinderen 

Als je met kinderen op vakantie gaat, moet zowel de reis als het verblijf leuk en comfortabel zijn voor alle gezinsleden. Een korte vlucht, geen lange transfert, familiekamers of communicerende kamers en glijbanen komen dan ook heel vaak voor op het verlanglijstje van gezinnen. Om aan al je wensen te voldoen en ook je vakantiebudget te respecteren, boek je beter First Minute. Grote of communicerende kamers zijn erg  geliefd maar natuurlijk niet in overvloed. Je bent er dus maar best als de kippen bij. Bovendien geven touroperators tijdens de vroegboekperiode vaak extra kinderkortingen. 

 

Ik reis alleen 

Als single ben je vaak beter af in de vroegboekperiode. Last Minute deals zijn meestal berekend op basis van 2 deelnemers. Is er alsnog een eenpersoonskamer beschikbaar, dan betaal je meestal bijna evenveel als voor twee personen. Je kan best heel vroeg al in het aanbod op zoek gaan naar ‘single zonder supplement’ kamers en profiteren van een hoop First Minute kortingen.  

 

Het hangt dus een beetje van je gezins- en thuissituatie af. Heb je kinderen of hang je vast aan schoolvakanties of vaste data om te vertrekken? Dan kies je er beter voor vroeg te boeken. Ook ziet Neckermann de laatste jaren een stijging in het aantal vroegboekingen. “Zeker ten opzichte van 2023 worden nu al meer vakanties geboekt. Vorige zomer grepen heel wat klanten naast een last minute deal omdat er nog weinig beschikbaarheden waren in hotels, zeker op de geliefde zomerbestemmingen zoals Spanje en Griekenland. Heel wat klanten nemen dus nu al het zekere voor het onzekere voor komende zomer.” aldus Neckermann. Ook uit cijfers van ABTO (De Belgian Association of Travel Organisers) blijkt dat de reisintenties van de Belg zijn om minder last minute te boeken in 2024. 


OVER NECKERMANN

‘Neckermann’ helpt al meer dan 40 jaar klanten bij het boeken van hun droomvakantie. Dankzij de samenwerking met sterke merken en partners bieden ze een ruim aanbod aan vakanties zoals strandvakanties, cruises, autovakanties, citytrips, skivakanties als dichtbijvakanties. Dit doen ze vanuit hun 40 Neckermann Travel Shops, verspreid over België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië) alsook via hun online webshop www.neckermann.be. Alle medewerkers van Neckermann zijn gepassioneerde reisprofessionals die gebeten zijn door de reismicrobe en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel dragen.

Neckermann Belgium NV

Chaussée de Bruxelles 257

1410 Waterloo

België

pers@neckermann.be