Berlijn

Meer dan 30 jaar na de val van de Muur is er al heel wat veranderd in Berlijn en het gaat maar door. Omdat de stad ooit uit twee delen bestond, heeft het alles dubbel, van indrukwekkende oude architectuur en futuristische gebouwen tot parken en hippe wijken. De stad is populairder dan ooit. Boek hier je citytrip naar Berlijn, alsook je last minute.

Meer over Berlijn

Uw accommodaties

Sinds de Muur is gevallen, is de wijk Mitte terug van weggeweest. Hier ontdek je belangrijke monumenten als de Berliner Dom, de Reichstag en de Brandenburger Tor en bezoek je een van de dertig musea die Berlijn rijk is: het Pergamon Museum, het Jüdisches Museum en de Alte Nationalgalerie, om er maar enkele te noemen. In de steegjes rond de Hackesche Höfe wemelt het van bars, restaurants en theaters. Wat de Champs-Elysées is voor Parijs, is de Kurfürstendamm voor Berlijn. De Ku’damm, zoals de Berlijners hem zelf noemen, is een levendige boulevard met toprestaurants, prestigieuze boetieks en oogverblindende winkelpaleizen van bekende modehuizen.

Bezienswaardigheden

  • Brandenburger Tor: Hét kenmerk bij uitstek van Berlijn. Deze als enige overgebleven stadspoort markeerde ooit de scheiding van oost en west en staat nu symbool voor hereniging. Tijdens de Koude Oorlog begon men hier met de bouw van de Muur en in 1989 staken hier de eerste ossi’s over. 

  • Reichstag: De Rijksdag kende een bewogen geschiedenis. In 1933 brandde het parlementsgebouw voor een groot gedeelte af. Na WOII werd het gebouw met tussenpozen gerestaureerd. Norman Foster kreeg het idee om op het oude gebouw een enorme glazen koepel van 23 m hoog te bouwen. Op het dakterras bevindt zich een restaurant met een fenomenaal zicht over de stad. Sinds 1999 is het opnieuw de zetel van het Duitse parlement. De Rijksdag kan je dagelijks bezoeken, de toegang is gratis.

  • Holocaustmonument: Vlakbij de Brandenburger Tor staat het nieuwe holocaustmonument, de centrale gedenkplaats voor de vermoorde joden in Europa. Op een oppervlakte van 19000 m² zijn ongeveer 2700 betonnen zuilen op verschillende hoogtes in een raster geplaatst. 

  • Berlijn is een paradijs voor shoppers. Vlak bij de belangrijkste winkelstraat Kurfürstendamm vind je het Kaufhaus des Westens (KaDeWe), de Berlijnse versie van Londen’s Harrods en New York’s Macy’s. Dit schitterende warenhuis bestaat ruim 100 jaar en biedt 380.000 verschillende artikelen aan op 60.000 m²